jan.mrugacz@wp.pl

 (+48) 608 437 741

Spiżarnia w mieszkaniu to rozwiązanie, które w znacznym stopniu ułatwia codzienne życie. Pomieszczenie przeznaczone do przechowywania zapasów żywności nie tylko pozwala mieć zawsze „pod ręką” potrzebne produkty, ale także pomaga w utrzymaniu porządku. Na niewielkiej przestrzeni małego mieszkania nie zawsze możliwe jest zaaranżowanie spiżarni przy kuchni, na szczęście możliwości jest znacznie więcej. Poznaj je, czytając poniższy tekst.

Kuchnia ze spiżarnią – jak wydzielić odrębne pomieszczenie?

Duża kuchnia daje sporo możliwości dla zaaranżowania spiżarni, nawet w formie odrębnego, wydzielonego pomieszczenia. Właśnie na tę opcję warto postawić, jeśli kuchnia jest na tyle przestronna, że zmniejszenie jej o co najmniej dwa metry kwadratowe nadal zapewni swobodę użytkowania. Spiżarnia może stanowić zamkniętą przestrzeń, wydzieloną np. lekkimi ściankami z płyty gipsowo-kartonowej oraz klasycznymi drzwiami rozwiernymi lub przesuwnymi, albo zostać jedynie częściowo oddzielona od kuchni za pomocą ścianki i przejścia niezabudowanego drzwiami. W takiej wyodrębnionej, nawet małej spiżarni, można ustawić regały, na których będziemy gromadzić zapasy. Sypkie produkty warto przechowywać w dobrze opisanych pojemnikach, a puszki, butelki, przetwory w słoikach czy duże opakowania zbiorcze układać bezpośrednio na półkach.

W większej spiżarni zmieści się także drobny sprzęt AGD, zwłaszcza ten użytkowany okazjonalnie. Jeśli spiżarnia powstała z wydzielenia kuchni ma trzy czy więcej metrów kwadratowych, a w mieszkaniu nie ma poza tym zbyt wiele miejsca do przechowywania, można w niej ustawić również szafę gospodarczą przeznaczoną na odkurzacz, mopy, wiadra, miski i tym podobne akcesoria.

Spiżarnia w małej kuchni – szafa do przechowywania produktów

Jeśli nasza kuchnia jest niewielka i nie da się wydzielić w niej odrębnego pomieszczenia, trzeba pomyśleć nad innymi rozwiązaniami. Do zabudowy minispiżarni w postaci obszernej i funkcjonalnej szafy świetnie nadaje się nawet nieduża wnęka. Oczywiście chcąc ją zagospodarować, najlepiej zdecydować się na mebel na wymiar – wtedy można wykorzystać dosłownie każdy centymetr dostępnej przestrzeni. Jeszcze zanim zaczniesz urządzać wnękę na spiżarnianą szafę, pomyśl, co będziesz w niej przechowywać. W meblu na wymiar na ogół można zainstalować nie tylko klasyczne półki, ale także szuflady, kosze czy wewnętrzną szafkę typu cargo. Właściwe zaplanowanie przestrzeni pozwoli zyskać naprawdę sporo miejsca nawet na niewielkim metrażu, który możesz przeznaczyć na przechowywanie zapasów.

Aranżacja domowej spiżarni – wykorzystaj przestrzeń pod kuchennym oknem

W zależności od tego, jak zaplanowana jest Twoja kuchnia, na miejsce do przechowywania żywności możesz przeznaczyć również niewykorzystaną przestrzeń pod parapetem okiennym (jeśli nie znajduje się tam grzejnik). Pod oknem możesz zabudować szafki, które jednak muszą być dość płytkie ze względu na konieczność zapewnienia dojścia do okna. Mimo to, odpowiednio zaplanowane, świetnie posłużą do przechowywania wyrobów spożywczych, a nawet niewielkich sprzętów, takich jak np. ręczny mikser, blender itp.

Decydując się na zabudowę szafki przeznaczonej na spiżarnię pod oknem, warto nawiązać aranżacyjnie do stylu kuchni, dopasowując je do pozostałego wyposażenia pomieszczenia. Jeśli nie da się dokupić gotowych frontów, być może będzie można dopasować identyczne lub bardzo podobne w firmie zajmującej się produkcją mebli na zamówienie.

Jak urządzić miejsce do przechowywania produktów spożywczych? Przedpokój

W niewielkich mieszkaniach wydzielone kuchnie są naprawdę małe, zresztą alternatywne aneksy kuchenne również. Jeśli także Twoja kuchnia pozwala na zabudowę wyłącznie najbardziej niezbędnego sprzętu AGD i kilku podstawowych szafek, zaaranżowanie w niej spiżarni, choćby w postaci niedużej szafy, nie będzie możliwe. W tej sytuacji przyjrzyj się swojemu przedpokojowi czy korytarzowi, zwłaszcza jeśli jest z niego blisko do kuchni. Zamiast przechowywania zapasów w kuchni możesz wygospodarować ukrytą spiżarnię właśnie w korytarzu. Do tego celu świetnie posłuży szafa, która będzie „udawała” ubraniową, a w rzeczywistości zostanie wypełniona po brzegi wyrobami spożywczymi.

Jeśli w Twoim przedpokoju jest wnęka albo ma on nietypowy kształt, zastanów się, czy dzięki temu nie da się wydzielić spiżarni, odseparowując w jakiś sposób części przestrzeni. To nie musi być klasyczna ścianka z płyt gipsowo-kartonowych z tradycyjnymi drzwiami. Świetnie posłużą do tego celu drzwi przesuwne stosowane do szaf wnękowych na zamówienie. Można wykonać je z lustrzanych tafli, dzięki czemu fizycznie zmniejszony korytarz zostanie powiększony optycznie, odbijając w lustrze obraz z naprzeciwka oraz światło.

Jak urządzić spiżarnię w domu? Wykorzystaj potencjał swojego mieszkania

Jeżeli w Twoim mieszkaniu nie da się zaprojektować spiżarni w kuchni, a korytarz czy przedpokój nie dają żadnych możliwości na wydzielenie dodatkowej przestrzeni dla przechowywania żywności, warto sprawdzić alternatywne, mniej oczywiste rozwiązania. Może do Twojego mieszkania przynależy garaż? Ta opcja jest oczywiście obarczona pewnymi ograniczeniami – żeby przynieść jakikolwiek produkt, trzeba opuścić mieszkanie, a przechowywana żywność musi być należycie zabezpieczona przed gryzoniami. Mimo to spiżarnia w garażu może okazać się w Twoim przypadku dobrym rozwiązaniem.

Rozglądając się za miejscem na spiżarnię, nie zawsze trzeba szukać poza mieszkaniem. Choć przechowywanie wyrobów spożywczych w salonie czy sypialni może w pierwszej chwili wydawać się dziwne, to jednak odpowiednio dopasowana pod względem estetycznym szafa, w której pomieścimy niezbędne zapasy, to całkiem dobry pomysł. Zgromadzenie odpowiedniej ilości produktów, których potrzebujesz, nawet przechowywanych w pokoju dziennym, to zawsze lepsze rozwiązanie niż konieczność udania się do sklepu, kiedy nagle podczas pieczenia ciasta okaże się, że właśnie zabrakło Ci mąki.

Jak najlepiej zaaranżować spiżarnię w dużej kuchni?

W dużej kuchni spiżarnię można zaaranżować, wydzielając odrębne pomieszczenie. Ściany z płyty gipsowo-kartonowej oraz drzwi rozwierne lub przesuwne są dobrym rozwiązaniem, aby wygospodarować przestrzeń. Można również częściowo oddzielić spiżarnię ścianką bez drzwi. W spiżarni warto ustawić regały, natomiast dobre oznakowanie pojemników pomaga utrzymać porządek.

Jak urządzić spiżarnię w małej kuchni?

W małej kuchni spiżarnia może przyjąć formę zabudowy szafowej, najlepiej wykonanej na wymiar, aby wykorzystać każdy centymetr przestrzeni. Można zastosować półki, szuflady i inne rozwiązania w celu optymalnego zagospodarowania przestrzeni.

Gdzie można zlokalizować spiżarnię poza kuchnią?

Spiżarnię można zaaranżować w przedpokoju, korytarzu lub wpasować w nietypowy układ mieszkania, np. w formie szafy „udającej” ubraniową. Drzwi przesuwne lub lustrzane mogą pomóc w funkcjonalnym i estetycznym zorganizowaniu takiej przestrzeni.

Co zrobić, jeżeli w mieszkaniu nie ma miejsca na tradycyjną spiżarnię?

Jeśli w mieszkaniu nie ma miejsca na tradycyjną spiżarnię, można rozważyć wykorzystanie innych przestrzeni, takich jak garaż lub salon. Wymaga to jednak odpowiedniego zabezpieczenia żywności oraz dostosowania mebli do stylu wnętrza.

Jakie warunki musi spełniać pomieszczenie spiżarni?

Spiżarnia powinna być czysta, chłodna (10–15°C) i umiarkowanie wilgotna (około 60%), z dobrze działającym systemem wentylacji. Nie powinna być umiejscowiona przy ogrzewaniu lub miejscach z dużymi wahaniami temperatury.

Dlaczego lokalizacja spiżarni jest ważna?

Lokalizacja wpływa na utrzymanie optymalnego mikroklimatu w spiżarni. Najlepiej umieścić ją przy północnej ścianie, bez okien i ogrzewania, aby unikać zmian temperatur i wilgotności.

Co należy wziąć pod uwagę podczas wyposażania spiżarni?

Wyposażając spiżarnię, warto postawić na otwarte półki zapewniające wentylację, a także meble odporne na wilgoć. Ważne jest zabezpieczenie półek stalowych przed korozją oraz właściwe przechowywanie produktów kwaśnych.

Jak utrzymać optymalne oświetlenie w spiżarni?

W spiżarni powinno dominować delikatne, nawet punktowe oświetlenie. Ważne jest, aby gasić światło po wyjściu, aby nie doprowadzić do nadmiernego utleniania i psucia się produktów.

Jakie są najważniejsze zalety posiadania spiżarni?

Spiżarnia pozwala oszczędzać miejsce w kuchni, magazynować zapasy, przygotowywać własne przetwory i mieć dostęp do zdrowych produktów. Zapewnia również ład i organizację w całym domu.

W jaki sposób można zorganizować spiżarnię w domu?

Spiżarnię można zorganizować na szafkach w kuchni, w ciemnej piwnicy, garażu, przedpokoju lub nawet na niewielkich półkach w mieszkaniu. Kluczowe jest dobrze przemyślane rozmieszczenie półek i regularny przegląd stanu przechowywanych produktów.